fredag 21 december 2012

Julmat / Swedish Christmas food

Två av de "viktigaste" maträtterna på mitt julbord.

Julskinkan är ugnsbakad och senapsgrilljerad.
Vira in skinkan i folie.
Stick in en termometer så att den kommer mitt i skinkan.
Ugnsbaka i 175 grader C i ungefär en timme per kilo skinka.
Skinkan är färdig när termometern visar ca 75-77 grader.
Skär av det mesta av svålen.
Lägg skinkan på ugnssäker plåt.
Pensla på en blandning av:
En äggula, 2 msk senap och 1 msk honung.
Grilljera i ca 225 grader i 10-15 minuter.

Färdig för julmiddagen.

*******************************
Janssons frestelse måste man ju ha. 
Potatis och anjovis.

Mjukstekt lök, strimlad potatis, salt och peppar.

 Anjovis + spadet som hälls i formen.

Mer potatis överst.
Häll på vispgrädde så mycket som du själv tycker är lagom.
Jag brukar ta så mycket så det är ungefär en centimeter kvar upp till kanten.

 Salt, peppar och lite havrekli (istället för ströbröd).
Skjuts in i ugnen på ca 175-200 grader C i ca 30-40 min.

Färdig att avnjutas.

Kram Eva

Inga kommentarer: