måndag 15 februari 2010

Smörgåstårta på mitt sätt - LCHF!

För ett par månader sedan gjorde jag den här smörgåstårtan, och jag tycker faktiskt att den var jättegod om man nu får ge sig själv lite beröm ;-)

Evas smörgåstårta à la LCHF

Fyra stycken bottnar varav en lite misslyckad, men den gick bra att använda ändå.
Nästan klar!
Färdig!
Här kommer receptet.
ca 6 portioner
4 st bottnar:
8 ägg, 12 msk vispgrädde, 8 tsk fiberhusk, 8 krm bakpulver.

Eftersom fiberhusk, som ingår i det här receptet på bottnarna, sväller väldigt snabbt så blandar jag en botten i taget.


Till en botten åtgår:

2 ägg, 3 msk vispgrädde, 2 tsk fiberhusk och 2 krm bakpulver.


Vispa ihop ingredienserna och grädda i rikligt med smör i stekpanna på medelvärme tills bottnen hänger ihop och har fin färg på stekytan. Vänd och grädda i ytterligare någon minut till den sidan också har fått fin färg. Lägg den färdiga bottnen på bakplåtspapper eller ev. en papperstallrik. Undertiden som den första botten gräddas så blanda ihop nästa o.s.v. tills du har fyra bottnar (eller fler om du vill ha det). Låt alla bottnar kallna innan de läggs ihop med fyllningarna.

Fyllning 1:
3-4 hårdkokta ägg, 3 msk mjukt smör, ev. lite salt och peppar.
Fyllning 2:
1 dl 34 % crème fraiche, 2 dl hackade (skalade) räkor (går bra med frysta tinade och skalade).
Fyllning 3:
1 dl majonnäs, 1 dl hackad kokt eller rökt skinka, ca ½ dl finhackad gräslök.
Topping som stryks ut runtom hela tårtan:
200 g Philadelphiaost (Obs! inte light), 1 dl 34 % crème fraiche, 1 msk citronsaft.
Att garnera med:
Ca 2oo g kokt eller rökt skinka i fina skivor till kanter och som ”rosor”(8 st) ovanpå, 3 st hårdkokta ägg i skivor, 5-6 minitomater, ¼ gurka, några salladsblad och 2-3 dl skalade räkor, majonnäspluppar att fästa garneringen i.

Lägg ihop tårtan med de olika fyllningarna. Bred på toppingen runt hela tårtan. Lägg skinkan runtom på kanten. Täck hela ovansidan med skivade ägg. Lägg sallad ovanpå äggen. I ytterkanten ovanpå tårtan fästes tunt skivad gurka som man gör ett snitt in till mitten på, och sedan vrider ett halvt varv. Dela varje tomat i fyra klyftor och lägg mellan gurkan. Gör 8 st skinkrosor och lägg dem innanför gurkan och tomaterna. Fyll mitten med ett berg av räkor.

Tips 1:
Lägg med fördel ihop tårtans alla fyllningar med bottnarna dagen innan, och garnera tårtan den dagen den ska avnjutas.
Tips 2:
Använd majonnäspluppar att fästa garneringen med. T ex gurkan och salladen som annars lätt kan glida runt eller trilla av.

Alla sammanlagda ingredienser till smörgåstårtan:

15 ägg
12 msk vispgrädde (1 msk = 15 ml. 12x15=180. Alltså 1,8 dl)
8 tsk fiberhusk (What's Fiberhusk = minced Psyllium seeds)
8 krm bakpulver
3 msk smör + till stekning
Salt, peppar
2 dl crème fraiche
5 dl skalade räkor
1 dl majonnäs
1 dl hackad skinka (rökt eller kokt)
200 g skinka i skivor (rökt eller kokt)
½ dl hackad gräslök
1 msk citronsaft
200 g Philadelphiaost (inte light)
5-6 minitomater (eller 2 normalstor)
¼ slanggurka i tunna skivor
Ett litet huvud isbergs –eller annan sallad (ska vara hela blad)
Hoppas att jag inte har glömt något =)

Om tårtan delas i 6 lika bitar är kolhydratinnehållet per bit 5 gram. (30,0 g/ 6 = 5)
Hoppas ni gillar tårtan.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tänkte bara höra; smakar inte bottnarna som omelett eftersom det är mest ägg i dem?? Jag är lite nyfiken på att prova, men har inte vågat än ;)

Eva Hagbjärn sa...

Hej "Anonym"!
Nej de smakar inte omelett i mitt tycke.
De som har smakat på min tårta har inte sagt något om det heller utan har tyckt att den är god.
Tycker verkligen att du ska prova iaf.
Kram och lycka till!

Anonym sa...

Låter spännande den ska jag prova.
Tack för tipset och receptet.

//Anna

hoppfull sa...

Tack för ett underbart gott recept!! "Brödet" blev jättebra

Eva Hagbjärn sa...

Hej "hoppfull"!

Kul att du gillade mitt recept ;-)

//Eva

Mikael sa...

Denna blev perfekt! Tack för ett inspirerande recept

Eva Hagbjärn sa...

Tack Mikael! Kul att du gillade den :)