onsdag 18 augusti 2010

Gammalt blir som "nytt".

Den här köksstegen/pallen hade jag inte tänkt att jag skulle ta med mig när vi flyttar, men så var jag ute på "nätet" och kollade runt lite och råkade hamna på den här bloggen: aprillaprill
Blev verkligen inspirerad och började fundera över vad för slags material jag skulle använda mig av. Resultatet kan ni se på bilderna nedan.

Min Retro-pall från sent 60-tal. Tyvärr vet jag inte vem som är designer eller exakt årtal men det sitter en etikett under pallen som det står AWAB på. Någon som vet något om pallens historia?

Så här såg min pall ut innan jag satte igång. Kanske inte så himla ful och sliten som man skulle kunna förvänta sig efter ca 40 års användande, men ska den med i flytten så fick det bli en make over. Jag började med att dra bort de svarta "inläggen" försiktigt eftersom jag ville använda dem som mallar. Turligt nog så fick jag av dem hela och fina och kunde använda dem till det jag tänkt mig.

Jag använde två stycken bordsunderlägg från IKEA som kostat mig 19:-/st till nya "inlägg". Ritade av mallarna på baksidan, klippte och klistrade, men först fick jag skrapa bort någon slags papp som suttit under det svarta "inläggen". Det gjorde jag med en skrapa som man egentligen använder till spisar med keramikhäll. Plast fötterna som satt på benen var utslitna så det fick bli fyra nya sådana också. De kostade 19.50 på NP Nilssons i Båstad.
Sammanlagt kostade stolens nya utseende 47.50.

Plastfot.

Etiketten som sitter under pallen.

Och så blev det färdiga resultatet.

Om jag själv får säga det så tycker jag att resultatet av mina mödor angående den här gamla pallen blev över förväntan. Det allra bästa är att materialet i bordsunderläggen är lite mjukt och samtidigt strävt, så stegen har blivit halkfria.
Hoppas ni blev lite inspirerade av mitt lilla projekt till att själva fixa till något gammalt som står i ett hörn och "skäms". Det var riktigt roligt att resultatet blev så bra som det blev. Annars hade stolen kanske hamnat på loppis och gjort någon annan glad. Vem vet!

Kram Eva


10 kommentarer:

Cyllan sa...

Såå fin pallen blev när du gjort den klar och såå kul att den slapp och hamna på loppis för designen är verkligen personlig och lite kul (finns nog inga såna pallar att köpa idag...tror jag??)
He en bra dag
Kraaam C

Marie-Anne Condé sa...

Hej kusin Eva!
Vad snyggt det blev med de gröna halkfria inläggen! Du har så bra idéer vad gäller heminredning och andra praktiska saker. Dessutom ett utpräglat estetiskt sinne; det märks inte minst på dina fotografier.
Kram från beundrande kusin i Stockholm

Eva Hagbjärn sa...

Tack kära kusin för dtt beröm. Roligt att du tycker att min stol blev fin. Ibland har man sina ljusa stunder vad gäller att förnya sitt hem och dess gamla saker.
Kram kusin Eva

Eva Hagbjärn sa...

Hej Cyllan! Kul att du tittat in och lämnat en kommentar. Faktiskt så går det att hitta sådana här kökspallar på nätet, men de brukar kosta mellan 400-800 kr. Så det hade kanske varit en dum idé att lämna pallen på loppis.
Här kommer en länk till Tradera. Där finns ett antal pallar till salu ;-)

http://www.tradera.com/search/result.aspx?search=k%F6kspall&search_category=-1

Maria sa...

coolt :D

Anonym sa...

Jag har en precis likadan pall o det som jag tyckte var häftigt med din renovering var hur billigt det blev! Bra idéer! Verkligen! Nu ska jag till Ikea o göra likadant...

Eva Hagbjärn sa...

Hej "Anonym"!
Tack och lycka till ;-)

Anonym sa...

Supersmart med de mjuka underläggen 😄 den idén snor jag!

Eva Hagbjärn sa...

Varsågod Anonym ;-)

Anneli sa...

Superfin! Ska göra nåt liknande, på en som jag fick av svärmor��